...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

6.11.19

Επέκταση του προγράμματος Εστία, για τη φιλοξενία προσφύγων, προτείνει το Δ.Σ Λεβαδέων αντί της μεταφοράς τους στο Κυριάκι


Αποτέλεσμα εικόνας για δήμος Λεβαδέων

Στο τελεσίγραφο της κυβέρνησης για εγκατάσταση 50 προσφύγων στο Κυριάκι απάντησε το Δημοτικό Συμβούλιο Λεβαδέων με κατεπείγουσα συνεδρίαση του, το απόγευμα της Δευτέρας.
Όλες οι παρατάξεις του Συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του προγράμματος φιλοξενίας «Εστία» που υλοποιείται στη Λιβαδειά από την Κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου, ΚΕΔΗΛ και έκαναν δεκτές τις ενστάσεις και τις ανησυχίες των κατοίκων του Κυριακίου, όπως αυτές εκφράστηκαν στο ψήφισμα του Τοπικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος του Τ.Σ κ. Λαζάρου και μέλη της πρωτοβουλίας κατοίκων του χωριού επικεντρώθηκαν στην έλλειψη υποδομών που θα διασφαλίζουν την υγεία, την ασφάλεια και την εκπαίδευση των προσφύγων, κρίνοντας ως επισφαλή την εγκατάσταση τους.
Ο δήμαρχος Γιάννης Ταγκαλέγκας ενημέρωσε το σώμα για τις επαφές που είχε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Εσωτερικών και δεσμεύθηκε να μεταφέρει, σε νεώτερη σύσκεψη την Τετάρτη, όλα τα επιχειρήματα κατά της μεταφοράς προσφύγων στο Κυριάκι.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νώντας Κοτσικώνας ήταν ο πρώτος που έθεσε την επέκταση του προγράμματος Εστία και έκανε λόγο για ειλημμένη απόφαση από την πλευρά της κυβέρνησης χωρίς ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.
«Χωρίς δομές δεν μπορεί να υπάρξει φιλοξενία στο Κυριάκι»  τόνισε ο Θανάσης Φορτώσης από το συνδυασμό της Γιώτας Πούλου (η βουλευτής απουσίαζε από τη συνεδρίαση λόγω υποχρεώσεων της στη Βουλή). Ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Χρήστος Κυπραίος πρότεινε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για τις επαφές με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Η πρόταση αρχικά δεν έγινε δεκτή από το δήμαρχο, χαρακτηρίζοντας προσωπικές τις επαφές του, την επανέφερε όμως ο Δημήτρης Καραμάνης, από την ελάσσονα μειοψηφία και ο δήμαρχος προχώρησε στη δέσμευση ότι θα επιδιώξει συνάντηση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τους επικεφαλής των παρατάξεων.
Κατηγορηματικό ήταν το όχι του Νώντα Κοτσικώνα στις «λογικές των οδοφραγμάτων» όταν ο Γιάννης Ταγκαλέγκας έβαλε το δίλημμα, «πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε εάν έρθει λεωφορείο με τους πρόσφυγες στο Κυριάκι θα κλείσουμε το δρόμο ή θα υπάρξει σχεδιασμός για την εγκατάσταση τους;» τόνισε ο δήμαρχος.
Στο θέμα της αναλογικότητας μεταξύ των δήμων για την εγκατάσταση των προσφύγων επικεντρώθηκε ο Δημήτρης Καραμάνης με βολές κατά της κυβέρνησης για «αποφάσεις ερήμην των πολιτών χωρίς διάλογο».
Σημειώνεται ότι εάν τελικά πρόσφυγες μεταφερθούν στο Κυριάκι θα μείνουν σε ξενώνα ιδιώτη που ενοικιάστηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Πηγή: siriosfm.gr