Με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. συναντήθηκε το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας


Αποτέλεσμα εικόνας για Με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. συναντήθηκε  το Προεδρείο της Ένωσης  Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας

Το Προεδρείο της Ενώσεως Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας στις 9 Δεκεμβρίου συναντήθηκε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίαςμε τον Αρχηγό του Σώματος, Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη.
Εκ μέρους της Ενώσεως   όπως σημείωσανεκ μέρους του Δ.Σ. ο Πρόεδρος Ζαχαρίας Καρακώστας και ο Γ. Γραμματέας Παναγιώτης Δήμου τέθηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά όλα τα ζητήματα, ενώ παράλληλα προτάθηκαν αντίστοιχες ενέργειες προς επίλυσή τους.
Πιο συγκεκριμένα έγινε αναφορά στις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό οι οποίες αγγίζουν πλέον το 40% των οργανικών θέσεων. Αποσπασμένοι σε νησιά και Έβρο, καθώς και διατιθέμενοι σε κ.κ. Βουλευτές όπως τονίστηκε διογκώνουν το πρόβλημα. Επιτακτική είναι η ανάγκη έκδοσης διαταγής προς ενίσχυση της Δ.Α.Βοιωτίας μέσω αποσπασμένων Αστυνομικών καθότι “η λειτουργία δύο, μέχρι σήμερα, κέντρων φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων σε Οινόφυτα και Θήβα, και αριθμού άνω των 500 προσφύγων διαβιούντων σε διαμερίσματα στη Λιβαδειά απαιτούν καθημερινά τη διάθεση σε σχετικά καθήκοντα, σημαντικού αριθμού Αστυνομικών. Σημειωτέο  ότι το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Ριτσώνας απέχει λίγα μέτρα από την Εθνική οδό και τα όρια της Δ.Α.Βοιωτίας”.

Επίσης λόγω του μεγάλου αριθμού των καθημερινών μεταγωγών από το  κατάστημα κράτησης φυλακών Ελαιώνα ,το κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών κρατουμένων Ελαιώνα καθώς και των τακτικών μεταγωγών του Α.Τ. Θηβών επιβάλλεται η δημιουργία Τμήματος Μεταγωγών στη Δ.Α.Βοιωτίας “καθότι δεν συναντάται σε καμία άλλη Αστυνομική Διεύθυνση η ύπαρξη καταστήματος κράτησης δίχως την παράλληλη λειτουργία Τμήματος Μεταγωγών”. Επιπλέον τέθηκε σε γνώση του κ. Αρχηγού σχετική από το 2008 διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. η οποία προβλέπει την ενίσχυση της Δ.Α.Βοιωτίας με 15 Αστυνομικούς επιφορτισμένους αποκλειστικά με καθήκοντα μεταγωγών και η οποία ουδέποτε υλοποιήθηκε.
“Οι συχνότατες μετακινήσεις της διμοιρίας υποστηρίξεως (λογιζόμενη ως Δ.Υ.Α.Τ.)  Βοιωτίας όχι μόνο στην Περιφέρεια  Στερεάς Ελλάδος, στην Αθήνα αλλά ακόμα και στη Δυτική Ελλάδα, στερούμενοι  τα απολύτως απαραίτητα υλικά για την ασφάλεια μας κράνη νέου τύπου και μασκών, υλικά τα οποία φέρουν οι Διμοιρίες Υ.Α.Τ. Ενώ η Διμοιρία Υποστηρίξεως Βοιωτίας είναι η Διμοιρία Υποστηρίξεως της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος με τις συχνότερες μετακινήσεις, παραδόξως στερείται των απαραίτητων υλικών προς εκτέλεση της αποστολής της, εκθέτοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τα μέλη της σε κίνδυνο ζωής”, πρόσθεσαν.
Έκαναν λόγω για “μεταφερόμενη εγκληματικότητα στη Βοιωτία λόγω της γειτνίασης με την Αττική και εγκληματικότητα στο Πυρί Θηβών και τρόποι αντιμετώπισής τους” για “παλαιωμένο στόλος υπηρεσιακών οχημάτων, “ακαταλληλότητα του κτιρίου το οποίο στεγάζει τη Δ.Α.Βοιωτίας και το Α.Τ. Ορχομενού”, “έλλειψη προσωπικού στο Α.Τ. Θηβών,  το οποίο δεν διαθέτει σκοπό καταστήματος αλλά ούτε και εποχούμενη περιπολία με δύο αστυνομικούς” ενώ “την ίδια ώρα οι κρατούμενοι στα κρατητήρια είναι σχεδόν πάντοτε υπεράριθμοι ενώ ο σκοπός κρατητηρίων απουσιάζει κατά κόρον καθότι διατάσσεται συχνά να εγκαταλείψει τη θέση του και να εκτελέσει μεταγωγές”.
Επεσήμαναν ακόμα πως “αποτελεί γεγονός ότι τα επαρχιακά Αστυνομικά Τμήματα έχουν τεράστια έλλειψη προσωπικού, αδυνατώντας πλέον να διαθέσουν ακόμα και εποχούμενη περιπολία, ενώ όποτε αυτό καθίσταται δυνατό, επανδρώνεται το περιπολικό με  1  μόνο Αστυνομικό, με επακόλουθο από τη μία την καλλιέργεια αισθήματος ανασφάλειας και ανησυχίας στους πολίτες της Βοιωτίας  και από την άλλη οι ίδιοι οι Αστυνομικοί να αισθάνονται αδύναμοι και εκτεθειμένοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Το απαράδεκτο και συνάμα επικίνδυνο φαινόμενο της διάθεσης εποχούμενων περιπολιών με έναν μόνο Αστυνομικό, ακόμα και όταν πρόκειται για γυναίκα Αστυνομικό, κατά παράβαση των σχετικών κανονισμών (ο οποίος εκτελεί ταυτόχρονα  και καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας), δυστυχώς  παρατηρείται  πλέον ακόμα και σε κεντρικές υπηρεσίες π.χ. Τ.Τ. Λιβαδειάς, Τ.Α. Λιβαδειάς, Τ.Α. Θηβών, Α.Τ. Θηβών”.
Και συνέχισαν τονίζοντας: “Η μοναδική υπηρεσία Τροχαίας του Νομού Βοιωτίας, το Τμήμα Τροχαίας Λιβαδειάς,  μετά την κατάργηση του Τμήματος Τροχαίας Θηβών, πλην της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων, αδυνατεί να διαθέσει καθημερινά και σε όλες τις βάρδιες εποχούμενη περιπολία με δύο Αστυνομικούς ,γεγονός πρωτοφανές και εγκληματικό τόσο για τους συναδέλφους όσο και τους πολίτες. Ένας Αστυνομικός αδυνατεί να επιληφθεί σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας ακόμα και σε τροχαίο υλικών ζημιών, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα του ίδιου όσο και των εμπλεκόμενων οδηγών”.
Καταλήγοντας υπογράμμισαν: “Οι κενές οργανικές θέσεις και οι αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες καταπονούν υπέρμετρα το Αστυνομικό προσωπικό καθώς απαιτείται από λίγους να φέρουν αποτελεσματικά εις πέρας το έργο πολλών, ενώ συμβάλλουν επίσης ώστε να παρατηρείται το φαινόμενο της καταπάτησης κεκτημένων δικαιωμάτων των συναδέλφων, διαταγών της υπηρεσίας κτλ (χορήγηση ημερησίων αναπαύσεων, έκδοση εβδομαδιαίας υπηρεσίας…)”.
Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν ην έμπρακτη υποστήριξη-συμπαράσταση εκ μέρους της φυσικής ηγεσίας και την καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας, ώστε να επανέλθει η υπηρεσιακή κανονικότητα και να συνεχίσουν οι συνάδελφοι να συμβάλλουν τα μέγιστα, στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών με την επιτυχή πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας.
Ο κ. Αρχηγός αναγνωρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων και όντας ο ίδιος γνώστης της καταστάσεως που επικρατεί στη Δ.Α.Βοιωτίας, δεσμεύτηκε ότι θα ενεργήσει άμεσα προς επίλυση των ζητημάτων τα οποία ετέθησαν κατά τη εποικοδομητική συνάντηση.

εφημερίδα ΔΙΑΒΗΜΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου