...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

26.12.19

Φ. Σπανός: Συνεχίζουμε με μεγάλα έργα, προγραμματικές συμβάσεις και στρατηγικές επιλογές για τη Στερεά


Αποτέλεσμα εικόνας για περιφερεια στερεας

Με κλίμα συνεργασίας σε μια σειρά από σημαντικά θέματα που αφορούσαν την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, την εξέλιξη έργων υποδομών, χωροταξίας και αθλητισμού καθώς και τις στρατηγικές επιλογές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην τουριστική προβολή και την εξωστρέφεια για το 2020, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 στη Λαμία, το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας του φετινού έτους.

Το σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου αρχικά αιτήθηκε την πρόσληψη 64 νέων στελεχών, τεχνικών κυρίως ειδικοτήτων, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Επιπλέον, δόθηκε το «πράσινο φως» σε νέες Προγραμματικές Συμβάσεις με τους Δήμους  Λαμιέων, Χαλκιδέων, Διρφύων – Μεσσαπίων,  Αμφίκλειας – Ελάτειας, Δωρίδας και Θηβαίων για την υλοποίηση έργων υψηλής τοπικής αξίας, συνολικού προϋπολογισμού 3,4 εκατ. ευρώ, ενώ αποφασίστηκε και η σύναψη διαβαθμιδικής συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Καμένων Βούρλων.
Περαιτέρω, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση για χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης των βλαβών που υπέστη το οδικό δίκτυο στη Δ.Ε Αρτεμισίου του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού ως συνέπεια της κακοκαιρίας "Διδώ" που έπεληξε πρόσφατα την περιοχή, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. €. Επίσης, στον αγροτικό τομέα αποφάσισε τη συμμετοχή του έργο «FUTURE ORIENTED COLLABORATIVE POLICY DEVELOPMENT FOR RURAL AREAS AND PEOPLE - Μελλοντική ανάπτυξη συνεργατικής πολιτικής για αγροτικές περιοχές και αγροτικό πληθυσμό» και ακρωνύμιο «POLIRURAL», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «HORIZON 2020» και αφορά την περιφερειακή - αγροτική ανάπτυξη.
Ακόμη, παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία τα προγράμματα Τουριστικής Προβολής και Εξωστρέφειας για το έτος 2020, πυλώνες κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Τέλος, το σώμα, με το ίδιο συναινετικό πνεύμα, αποφάσισε την ίδρυση του «ΔΙΚΤΥΟΥ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ», που θα υλοποιήσει εορταστικές και επετειακές εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών, καθώς και άλλες δράσεις συναφείς με την πολιτιστική και τουριστική προβολή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
«Βαίνουμε προς την ολοκλήρωση μιας πλούσιας χρονιάς, όπου μια σειρά ζητημάτων οριστικοποιήθηκαν, δρομολογήθηκαν και προχωράμε στην υλοποίησή τους. Ανανεώνουμε τις προτάσεις μας και επικαιροποιούμε τα σχέδιά μας. Κορυφαία στρατηγική μας επιλογή, η ενίσχυση του προορισμού που λέγεται «Στερεά Ελλάδα» και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, καθώς και η προώθηση των προϊόντων μας. Σχεδιάζουμε και δουλεύουμε σκληρά για να έχουμε λόγο να αισιοδοξούμε», δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός με το πέρας της συνεδρίασης.

Δ. Αναγνωστάκης: Σταθήκαμε θετικά σε θέματα ανάπτυξης, ζητάμε απαντήσεις για σειρά άλλων
Η παράταξη «Στερεά… Υπεροχής!» στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπως σημείωσε ο επικεφαλής Δημήτρης Αναγνωστάκης «στάθηκε θετικά, σε όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με προσλήψεις τακτικού και έκτακτου προσωπικού, τα θέματα που συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια αλλά και στην τουριστική προβολή της Περιφέρειας,  στάθηκε με λευκή ψήφο εκεί που η Περιφερειακή Αρχή δεν έπεισε με την επιχειρηματολογία της και καταψήφισε τα θέματα που δεν πληρούσαν τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης».
Ο κ. Αναγνωστάκης μεταξύ άλλων τόνισε: «Η παράταξή μας είχε καταθέσει προς την Περιφερειακή Αρχή και επίκαιρες ερωτήσεις, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας τεσσάρων Πανεπιστημιακών Τμημάτων,  που εδρεύουν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τις δαπάνες που αφορούν σε απευθείας αναθέσεις έργων,  στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, για το έτος 2019, την λειτουργία του ΒΙΟ.ΚΑ  Αιδηψού, την αρδευση του ελαιώνα της Άμφισσας, το διαγώνιο άξονα Τμήμα Γραβιάς – Βάργιανης και τις αναφορές  σε “πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο” δημοσιογραφικής έρευνας. Επειδή οι απαντήσεις που δόθηκαν, από την Περιφερειακή Αρχή, αξιολογούνται και κρίνονται ως μη επαρκείς  και επειδή επιθυμούμε να υπηρετήσουμε με συνέπεια  το θεσμικό μας ρόλο, η Παράταξή μας θα επανέλθει, ζητώντας συγκεκριμένες  και επί της ουσίας απαντήσεις».

Κ. Μπατζελή: Η Στερεά χρειάζεται αναπτυξιακές και παραγωγικές παρεμβάσεις
«Η Περιφέρεια μας χρειάζεται αναπτυξιακές και παραγωγικές παρεμβάσεις για να μπορέσει να συνεισφέρει στους πολίτες της κοινωνική και οικονομική ασφάλεια και όχι προβολή της προβολής» τόνισε η κ.Κατ. Μπατζελή στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 18/12 κατά την συζήτηση μίας σειράς θεμάτων. 
Επεσήμανε δε ότι: «Η συλλογική, πολιτική δραστηριότητα μας αποτελεί την ουσία των παρεμβάσεων μας με γνώμονα πάντα την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή των συμπολιτών μας».
Μεταξύ των θεμάτων που η παράταξη «πατρίδα μας η Στερεά» έκανε δυναμική παρουσία ήταν για την «Τουριστική Προβολή», μία πρόταση που επικέντρωνε τις απαραίτητες παρεμβάσεις σε καινοτόμα εργαλεία και πολιτικές προβολής. Πρότεινε δε  η πεπερασμένη ενασχόληση µε τις εκθέσεις σταδιακά να μειωθεί σε ένα ανώτατο πλαφόν ύψους 15% επί του συνολικού προϋπολογισμού αντί του 28% της πρότασης του Αντιπεριφερειάρχη. Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή στο μεγαλύτερο μέρος της και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Π.Σ. Η τουριστική προβολή θα φτάσει  για το 2020 τις 391.000 ευρώ.
Σχετικά με τη σύσταση «Δικτύου Θερμοπυλών» ως μιας εταιρείας μη Κερδοσκοπικού Σκοπού  ενόψει του εορτασμού των 2500 ετών από την μάχη των Θερμοπυλών, τονίστηκε ότι θα πρέπει  να αντιμετωπισθεί με ευθύνη και σοβαρότητα ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του Δικτύου αυτού και να αποφευχθούν «σύνδρομα» εθνικιστικά και λαϊκιστικά .
Για την συμμετοχή της Περιφέρειας σε κοινοτικό ερευνητικό πρόγραμμα για την γεωργία ,ο Κώστας Σωτηρόπουλος επεσήμανε ότι η περιφέρεια μας έχει σημαντική υστέρηση συμμετοχής της σε ερευνητικά προγράμματα που θα βοηθήσουν τον αγροτικό κόσμο να καινοτομήσει και να προλάβει τις σημαντικές εξελίξεις που έρχονται τα επόμενα χρόνια. 
Τα θέματα της οργάνωσης και στελέχωσης αλλά  και της σύστασης δυναμικής Νομικής υπηρεσίας στην Περιφέρεια επεσήμανε ο Νικ. Μπέτσιος κατά την συζήτηση και έγκριση της πρότασης του Περιφερειάρχη για την πρόσληψη 60 ατόμων κατόπιν πρόσκλησης του Υπ. Εσωτερικών.