...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

4.12.19

Ημερίδα στην Λιβαδειά για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Ο Σύλλογος Γυναικών Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με την περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας πραγματοποίησαν στην αίθουσα του Διοικητηρίου στη Λιβαδειά ημερίδα με θέμα την εξάλειψη της βίας που ασκείται στις γυναίκες.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας που έχει καθιερωθεί με στόχο την ευαισθητοποίηση και το λύσιμο της σιωπής που επιτρέπει ακραίες και καταδικαστέες συμπεριφορές εναντίον των γυναικών.
Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Όμως η συγκεκριμένη ημέρα είχε ήδη καθιερωθεί δέκα χρόνια πριν, όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ’ εντολή του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας σε συνεργασία με το Μορφωτικό Πολιτιστικό & Φιλανθρωπικό Σύλλογο Γυναικών Αγίου Νικολάου Λιβαδειάς πραγματοποίησε ενημερωτική ημερίδα , γιατί… «Η βία μπορεί να πλήξει οποιαδήποτε γυναίκα».
«Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας», σημείωσε η Αντιπεριφερειράρχης Φανή Παπαθωμά και πρόσθεσε: «Μη σιωπάτε, μην επιτρέπετε να σας εκμεταλλεύονται, σπάστε τον κύκλο της βίας, ανοίξτε τα φτερά σας στην ελευθερία, στη δικαίωση, ενάντια σε ότι απειλεί τη ζωή, την ύπαρξη, την ψυχική υπόσταση, την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό»
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργία Καρβούνη-Λιάσκου, δικηγόρος, ΜΔΕ Ποινικών & Εγκληματολογικών Σπουδών Νομικής Σχολής ΑΠΘ και πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Νικολάου η οποία συντό΄νισε την συζήτηση σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας διοργανώσαμε αυτή την ημερίδα με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για ένα μεγάλο και σημαντικό ζήτημα όπως η έμφυλη βία, και δη η βία κατά των γυναικών». Και συμπλήρωσε: «Στόχος μας είναι ο κόσμος να πληροφορηθεί, να προβληματιστεί και να ευαισθητοποιηθεί. Βεβαίως η βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο τόσο παλιό όσο και η ύπαρξη του ανθρώπου πάνω στη γη δεν αντιμετωπίζεται ούτε με νόμους, ούτε με διατάξεις και φυσικά ούτε με ευχολόγια. Για να αντιμετωπιστεί επί της ουσίας η βία κατά των γυναικών θα πρέπει να σπάσει ο κύκλος της σιωπής. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια η κοινωνία συμμετέχει, δρα, αντιδρά, παρεμβαίνει και επεμβαίνει καταδικάζει την ανομία της κακοποίησης και χαρίζει επιτέλους το χαμόγελο στα χείλη των κακοποιημένων γυναικών θυμάτων βίας».
Ομιλητές ήταν η Λαμπρινή Γερονικολού, δικηγόρος, πρόεδρος ΟΓΕ Λιβαδειάς, η Μάρω Μελετίου, νομικός του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Θηβαίων ο Θανάσης Παντρευτής, δικηγόρος, υπ. Δρ Ποινικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ο δήμαρχος Λεβαδέων Γιάννης Ταγκαλέγκας τόνισε μεταξύ άλλων σε μήνυμά του; «Η έμφυλη βία είναι απόρροια των βαθιά ριζωμένων αντιλήψεων για την κατώτερη θέση της γυναίκας έναντι του άνδρα. Γι αυτό το λόγο καθίσταται αναγκαία η ενημέρωση της κοινής γνώμης καθώς και η στήριξη των γυναικών που υφίστανται την βία, ώστε να μπορούν να μιλούν ελεύθερα για τα προβλήματά τους, να ξεπερνούν το φόβο, να ορίζουν το σώμα και την βούλησή τους».
Σε σχετικό μήνυμα ο Δήμαρχος Θηβαίων Γιώργος Αναστασίου υπογράμμισε: «Η βία κάθε μορφής και απ’ όπου και αν προέρχεται είναι καταδικαστέα, πόσο μάλλον όταν αυτή ασκείται κατά των γυναικών, αποτελώντας δυστυχώς μία από τις πιο συνηθισμένες και βαθιά ριζωμένες παραβάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οφείλουμε όλοι, ως άτομα και ως κοινωνία,  να βάλουμε τέλος στην κακοποίηση, να σπάσουμε τα δεσμά του φόβου των γυναικών που υφίστανται βία και να τις ενθαρρύνουμε να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια, γιατί δεν είναι μόνες και δεν είναι οι μόνες».
Και κατέληξε: «Αυτό κάνουμε εμείς στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Θηβαίων. Με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (κοινωνιολόγο, ψυχολόγο, νομικό) παρέχουμε δωρεάν συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη και νομικές συμβουλές σε όλες τις γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους. Παράλληλα, οργανώνουμε ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις».

Διαβάστε ΕΔΩ