...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

3.12.19

Κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας


Αποτέλεσμα εικόνας για περιφέρεια στερεας
Σε ειδική συνεδρίασή του την περασμένη εβδομάδα το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον Προϋπολογισμό έτους 2020, τον συνοπτικό προϋπολογισμό εσόδων/εξόδων 2020 και συνοπτικό πίνακα τριετούς προϋπολογισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Παράλληλα, το σώμα, ενέκρινε τον Πίνακα Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (Ο.Π.Δ.) που αφορά τον Προϋπολογισμό έτους 2020 και Πίνακα έκδοσης Χ.Ε.Π. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
«Πρόκειται για μια συνεδρίαση με ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία για το Περιφερειακό μας Συμβούλιο καθώς καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα σχέδιο που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά της πολιτικής μας βούλησης, αυτά δηλαδή που έχουμε αναλάβει να προσφέρουμε στους πολίτες, με εκείνα του τεχνοκρατικού εργαλείου, του οικονομικού, δηλαδή, σκελετού, με τον οποίο οι υπηρεσίες μας θα εργαστούν απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια του έτους για να φέρουν σε πέρας τα καθήκοντά τους.
Προσωπικά θα ήθελα να συγχαρώ τις οικονομικές μας υπηρεσίες για την άρτια τεχνική τους δουλειά, που έφερε ένα προϋπολογισμό, σύμφωνο με όλες τις διατάξεις που διέπουν τη διαδικασία, που διήλθε όλα τα προβλεπόμενα στάδια,  ένα προϋπολογισμό ισοσκελισμένο και ας μου επιτραπεί η έκφραση, ένα προϋπολογισμό νοικοκυρεμένο», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.
Και πρόσθεσε: «Ιδιαίτερα, όμως, θέλω να σταθώ στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτού του προϋπολογισμού, καθώς δεν πρόκειται για μια στείρα τεχνική άσκηση. Έχουμε, λοιπόν,  ένα προϋπολογισμό αυξημένο για το 2019, ένα προϋπολογισμό ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο, αλλά και ένα προϋπολογισμό αναπτυξιακό.

Και αναφέρομαι, κυρίως, στο σκέλος των επενδύσεων, όπου στοχευμένες δράσεις θα βρείτε μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα που αυτός ενσωματώνει, αλλά και στην εξωστρέφεια, ιδιαίτερα στους κλάδους τουρισμού και πρωτογενούς τομέα, που επίσης υπηρετούνται εμφατικά μέσα από αυτό τον προϋπολογισμό.
Ένα προϋπολογισμό με κοινωνικά χαρακτηριστικά, ανθρωποκεντρικό, που πολεμά τις ανισότητες και έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ένα προϋπολογισμό που υπηρετεί τον πολιτισμό και το περιβάλλον, το πιο σημαντικό πλούτο του τόπου μας.
Και βέβαια ένα προϋπολογισμό συνθετικό, μια πρόταση που δημιουργήθηκε με ουσιωδώς ανοικτό και δημοκρατικό τρόπο, με προσλαμβάνουσες από τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου και που αποτυπώνει την πολλαπλά διακηρυγμένη βούλησή μας να υπηρετήσουμε τη Στερεά Ελλάδα όλοι μαζί!»
 Καταλήγοντας σημείωσε: «Σήμερα δώσαμε όλοι μαζί ένα ισχυρό  μήνυμα ανάπτυξης, ένα μήνυμα κοινωνικής ευαισθησίας αλλά και ένα μήνυμα σύνθεσης, συναίνεσης και συνεργασίας.  Εν τέλει, ένα μήνυμα Δημοκρατίας, με την πλατιά στήριξη στην πρόταση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το 2020».
Η παράταξη «Στερεά… Υπεροχής!» δεν υπερψήφισε τα θέματα που αφορούσαν στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειάς για το 2020 και στάθηκε κριτικά θεωρώντας όπως σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης Δημήτρης Αναγνωστάκης ότι δεν απαντούν στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα της ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, στην Περιφέρειά Στερεάς.
«Ο Προϋπολογισμός ύψους περίπου 120 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το 1/3 είναι μισθοδοσία, δακοκτονία και μεταφορά μαθητών, δεν είναι ούτε αναπτυξιακός, ούτε ανθρωποκεντρικός αλλά ούτε και δημοκρατικός, όπως ισχυρίστηκε η περιφερειακή αρχή», σημείωσε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι είναι «απλά ένας διαχειριστικός προϋπολογισμός, χωρίς όραμα και στρατηγική, με σοβαρό έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής,  χωρίς ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση, χωρίς κανένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο στις Περιφερειακές Ενότητες, με διάσπαρτες και μικρής κλίμακας παρεμβάσεις, που παραπέμπουν σε παρωχημένες εποχές και πρακτικές».
Η παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά» όπως είπε η επικεφαλής της Κατερίνα Μπατζελή «στα πλαίσια της προγραμματικής, συστηματικής  και ολοκληρωμένης αντιπολίτευσης που ασκεί, κατέθεσε εναλλακτική πρόταση έργων, βάση του νέου νομοθετικού πλαισίου που θεσμοθετήθηκε με το Ν. Κλεισθένη».
Ωστόσο επειδή «η λογική της ολοκληρωμένης εναλλακτικής πρότασης ως διαδικασία διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων, δεν έχει γίνει απόκτημα όλων λόγω της πρώτης φοράς εφαρμογής, αποφασίσαμε να αποσύρουμε την εναλλακτικής μας πρόταση μετά από την σαφή δέσμευση του Περιφερειάρχη ότι τα προτεινόμενα έργα αλλά και εκείνα των άλλων παρατάξεων θα συζητηθούν εκ νέου και ότι θα συμπεριληφθούν», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Μπατζελή και συμπλήρωσε: «Ως αντιπολίτευση -χωρίς όρους και προϋποθέσεις- θα ασκήσουμε πίεση ώστε να τηρήσει την υπόσχεση του αυτή την φορά και ότι θα λειτουργήσει συνθετικά για την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας».
Τέλος να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φ. Σπανός προσφώνησε τον κκ. Συμεών και τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησής του να τιμήσει με την παρουσία του, την συνεδρίαση.
Στη συνέχεια, προσφώνηση προς τον Μητροπολίτη έκαναν o Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φθιώτιδας Ηλίας Κυρμανίδης και οι Επικεφαλής των Παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Απόστολος Γκλέτσος (Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση), Δημήτρης Αναγνωστάκης (Στερεά σε νέα τροχιά), Κατερίνα Μπατζελή (Πατρίδα μας η Στερεά) και Κώστας Μπασδέκης (Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας).
Στην αντιφώνησή του ο κκ. Συμεών ευχαρίστησε το σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή του, ενώ αναφέρθηκε στην αξία που έχει για εκείνον να βρίσκεται ενώπιον των όλων των εκπροσώπων των Περιφερειακών Ενοτήτων,  και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας παροτρύνοντάς τους για γόνιμους και έντονους διαλόγους, κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του με μηνύματα αγάπης και σύγκλισης για το κοινό καλό του τόπου μας.