...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

10.12.19

Να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ

Να ενισχυθεί το ΚΕΘΕΑ, να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του αλλά και να στελεχωθεί ο Συμβουλευτικός Σταθμός στη Λιβαδειά ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων που σε πρόσφατη συνεδρίασή του προχώρησε στην απόφαση για σχετικό ψήφισμα.
“Στις 30/09/2019 δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ,ορίζοντας ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας θα διορίζεται το ΔΣ του και θα καθορίζονται οι λειτουργίες του.
Η ΠΝΠ αυτή αλλοιώνει το χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και των θεραπευτικών κοινοτήτων του, αλλοιώνει τις θεωρητικές και κλινικές του αρχές, που βασίζονται στην ισότιμη συμμετοχή, στη συλλογικότητα,  στο διάλογο και παραπέμπει σε άλλες πολιτικές διαχείρησης των εξαρτήσεων, ενδεχομένως και με τη χορήγηση υποκατάστατων.

Οι μονάδες του ΚΕΘΕΑ στις 4 δεκαετίες δράσης τους έχουν δώσει   “δείγματα γραφής”   με τα προγράμματά τους,    που  παρέχονται δωρεάν, έχουν συμβάλει στο να ξεφύγουν από την κόλαση των ναρκωτικών  και να ενταχθούν  λειτουργικά  στην κοινωνική ζωή και δράση χιλιάδες νέοι.
Η εξάχρονη λειτουργία της Μονάδας Συμβουλευτικής και Έγκαιρης Παρέμβασης Λιβαδειάς,  αποτέλεσμα της πολυετούς διεκδίκησης του αντιναρκωτικού κινήματος και των φορέων του νομού, το έργο που παρουσιάζει παρά την έλλειψη προσωπικού, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω”, σημειώνει το Δ.Σ.
Και προσθέτει: “Η  κυβέρνηση της ΝΔ  με την απαράδεκτη παρέμβασή της στοχεύει στην πιστή εφαρμογή της δήθεν “αντιναρκωτικής” πολιτικής της Ε.Ε., που υποβαθμίζει τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα. Ουσιαστικά συνεχίζει τον  Στρατηγικό Σχεδιασμό” προηγούμενων κυβερνήσεων, που με πρόσχημα την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων αδηγεί το ΚΕΘΕΑ, από αυτόνομος Οργανισμός,  να μετατραπεί σε υποστηρικτική δομή προγραμμάτων  υποκατάστασης”  του ΟΚΑΝΑ”.
Καταλήγοντας το Δημοτικό Συμβούλιο του  Δήμου Λεβαδέων δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στις θεραπευτικές κοινότητες,  στους θεραπευόμενους και τις οικογένειές του, τους θεραπευτές και τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ και απαιτεί να ανακληθεί άμεσα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αποτελεί προκλητική παρέμβαση στο ΚΕΘΕΑ, να διαφυλαθφεί  ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ και να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη  και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό  Προϋπολογισμό  ώστε να στηριχθούν τα   στεγνά   θεραπευτικά  προγράμματα και να στελεχωθεί με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό ο  Συμβουλευτικός Σταθμός που εδρεύει στη  Λιβαδειά.