Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020

Απουσιάζουν οι Θεσπιές από τα συλλεκτικά νομίσματα για τα 2.500 χρόνια από την μάχη των Θερμοπυλών;Συλλεκτικά νομίσματα για τα 2.500 χρόνια από την μάχη των Θερμοπυλών θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο "World Money Fair 2020", στο Βερολίνο. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Σπάρτης «μετά την ιδιαίτερη εισήγηση του Δημάρχου Σπάρτης στο αρμόδιο Υπουργείο» η επέτειος των 2.500 χρόνων από την μάχη των Θερμοπυλών «τιμάται με ένα αργυρό συλλεκτικό νόμισμα ονομαστικής αξίας 10 ευρώ και ένα αναμνηστικό κέρμα κυκλοφορίας των 2 ευρώ που θα μπει το επόμενο διάστημα στην κυκλοφορία».  

Στο 2 ευρω θα αναγράφεται η λέξη «Θερμοπύλες», η Σπάρτη "σηματοδοτείται" από την λέξη «Λεωνίδας» ενώ «εξαφανισμένες» είναι οι Θεσπιές και οι Θεσπιείς που πολέμησαν με τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες. Το καλό σενάριο είναι να πρόκειται για… τυπογραφικό λάθος και κάπου υπάρχουν και οι Θεσπιές ή υπάρχουν σε άλλα νομίσματα, το κακό σενάριο είναι να «ξεχάστηκαν». Για καλό και για κακό το ζήτημα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα.
Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Στο αργυρό συλλεκτικό νόμισμα στην πρόσθια όψη αποτυπώνεται οπλίτης με ασπίδα και στο φόντο παρατεταμένα δόρατα. Επάνω στην αψίδα αναγράφονται οι λέξεις «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ -480 π.Χ.», το ανθέμιο (σήμα Ι.Ε.Τ.Α.), το έτος κοπής και η λέξη «ΛΕΩΝΙΔΑΣ». Στην οπίσθια όψη του νομίσματος αποτυπώνονται περιμετρικά Έλληνες πολεμιστές αντιμέτωποι με Πέρσες. Στο κέντρο απεικονίζονται οι λέξεις «2500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ», το εθνόσημο με τις λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και κάτω η ονομαστική αξία. Το νόμισμα πλαισιώνεται από αρχαιοελληνικό μαίανδρο.
Στο 2 ευρώ στην εθνική όψη απεικονίζεται αρχαίο ελληνικό κράνος. Περιμετρικά αναγράφονται οι λέξεις ««2500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ» και οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Το θέμα περιβάλλεται από διακοσμητικό μοτίβο. Στα αριστερά του κράνους αποτυπώνονται το ανθέμιο (σήμα του Ι.Ε.Τ.Α.) και το έτος κοπής.
Πολύ σύντομα θα γίνει και η επίσημη παρουσίασή τους, στη Σπάρτη.
Να σημειωθεί πως η Ελλάδα συμμετέχει στο "World Money Fair 2020", στο Βερολίνο παρουσιάζοντας το Νομισματικό Πρόγραμμα 2020, με 13 προϊόντα».

Τα νομίσματα όπως παρουσιάζονται στο δ.Τ. του Δήμου Σπάρτης
εφημερίδα ΔΙΑΒΗΜΑ