...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

19.7.20

Κέλλυ Σταμούλη: «Η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του Πρωθυπουργού»


05643807-616C-4D8D-9C7C-6F1FB8986E33
H κόρη του Γιάννη Σταμούλη μίλησε για όλα: για  τα καθηλωτικά πορτρέτα, την ξακουστή υπόθεση Διστόμου, τον πρωτοπόρο πατέρα της και το απογειωτικό οιδιπόδειο…
Η Δικηγόρος Κέλλυ Σταμούλη παρίσταται στα Δικαστήρια, αλλά και σε αυτοσχέδια βιντεάκια με κοινωνικό μήνυμα, ενώ παράλληλα ζωγραφίζει τους πιο εκκωφαντικούς πίνακες διάσημων προσωπικοτήτων. Να λοιπόν τι μας είπε για τα καθηλωτικά πορτρέτα, την ξακουστή υπόθεση Διστόμου, τον πρωτοπόρο πατέρα της, το απογειωτικό οιδιπόδειο…


Στην καραντίνα ζωγράφισες διάσημους ηθοποιούς. Γιατί εστιάζεις τόσο πολύ σε ηθοποιούς;

Μέσα σε δύο ώρες το θέατρο, με παραστατικό τρόπο, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεσαι, να σε κάνει πιο ισχυρό και ν΄αποβάλει τα παράσιτα που έχουν φωλιάσει μέσα σου. Μία πετυχημένη θεατρική παράσταση μας προσφέρει το νέκταρ της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Όταν ζωγραφίζω έναν ηθοποιό εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για το ταξίδι που μου χαρίζει.

Ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο από Καλλιτέχνη, όταν είδε τη φιγούρα του στον καμβά σου;

Του Γιάννη Στάνκογλου! Όταν είδε στον καμβά το πορτρέτο του, μου έγραψε: “Μανάρι μου!!!... Τον θέλωωωω!!!”. Η επιβράβευση που έρχεται από ηχηρούς ανθρώπους σου δίνει κίνητρο να συνεχίσεις.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα να ζωγραφίσεις τον Γιάννη Στάνκογλου;
Κάποιες θεατρικές παραστάσεις σε σημαδεύουν. Ο Γιάννης Στάνκογλου ερμήνευσε τον Αγαμέμνονα με πύρινη ορμή. Προσέδωσεέναν ιδιάζοντα,απογειωτικό και στιβαρό παλμό στον θρυλικό ήρωα του Αισχύλου. Προσέφερε στην Επίδαυρο την αίγλη που της αναλογεί.

Αποθεώνεις όσους σε συγκινούν. Αρνητικά τοποθετείσαι ποτέ για κάποιον που δεν εγκρίνεις;

Ερμηνεύω πάντα τους άλλους με θετικό πρόσημο. Είναι ανθρώπινο βεβαίως κάποιοι να έχουν διογκωμένο τον κακό εαυτό τους, στον καθένα μας μπορεί να συμβεί. Όταν όμως στον κακοπροαίρετο υπογραμμίσεις την άσκημη πλευρά του, του δίνεις τροφή να γίνει χειρότερος. Όταν καταφέρεσαι αρνητικά κατά του οποιουδήποτε, ακόμη και του εχθρού σου, απλά δηλητηριάζεις εαυτόν.

Είσαι ζωγράφος, δικηγόρος και αρθρογράφος. Θεωρείς πιο σπουδαίους τους Καλλιτέχνες ή τους Επιστήμονες;

Ας υποθέσουμε ότι ο Πικάσσο δεν είχε γίνει Εικαστικός, αλλά είχε σπουδάσει Νομικά. Θα΄ταν οπωσδήποτε ένας σπουδαίος Δικηγόρος. Όταν το DNA του ανθρώπου είναι ξεχωριστό, θα διαπρέψει σε κάθε τομέα.

Χρησιμοποιείς την Τέχνη σου για να περάσεις κοινωνικά μηνύματα. Στα «βιντεάκια» σου έχεις ασχοληθεί με την Αγιά Σοφιά, τον Δημάκη, τον Floyd. Θεωρείς ότι η εικόνα μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη;

Και τα τρία θέματα που ανέφερες άπτονται νομικών ζητημάτων. Για τον μη έχοντα νομική παιδεία, είναι κάποιες φορές δύσκολο να κατανοήσει την παραβίαση, για παράδειγμα, της Ευρωπαικής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δυνάμει της εικόνας όμως το θέμα τίθεται σε μία εικαστική βάση, πιο οικεία στον καθένα μας, και με τον τρόπο αυτό το μήνυμα εντυπώνεται ξεκάθαρα.


Αφού μίλησες για τα Νομικά, πώς είναι να είσαι κόρη του Γιάννη Σταμούλη, που άφησε ανεξίτηλα το νομικό του στίγμα στο διεθνές δίκαιο;

Το οιδιπόδειο είναι δίκοπο μαχαίρι. Μπορεί να σε κατατροπώσει μπορεί και να σε απογειώσει. Μέσω της υστεροφημίας του πατέρα μου έχω γνωρίσει ξεχωριστούς ανθρώπους. Την πόρτα παρόλα αυτά την ανοίγω μόνη μου, σίγουρα όμως με τον «τσαμπουκά» που γενναιόδωρα μου χαρίζει το επίθετό μου.

Πες μας ένα τέτοιο περιστατικό γνωριμίας που σε ξάφνιασε

Ο αείμνηστος Ακαδημαικός Δεσποτόπουλος. Όταν του συστήθηκα μου είπε: «Είναι πολλές κατηγορίες ανθρώπων. Λίγοι όμως γράφουν Ιστορία, όπως ο πατέρας σου».
Επίσης, όταν γνώρισα τον Βαγγέλη Μυτιληναίο: «Είσαι κόρη του Γιάννη Σταμούλη; Μεγάλος ευπατρίδης… Αυτό που έκανε με το Δίστομο είναι φοβερό…».


Θα ευοδωθεί ο αγώνας του Γιάννη Σταμούλη στην υπόθεση του Διστόμου, παρότι έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε που εμπνεύστηκε την πρωτότυπη δικαστική μάχη;

Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο. Αρκεί η αποφασιστική κυβερνητική βούληση και η δικαστική αυτή υπόθεση θα γράψει τον πιο λαμπρό επίλογο. Οι Διστομίτες φέρουν αιματοβαμμένη, ιστορική κληρονομιά και η διεθνής νομική και πολιτική κοινότητα οφείλει να τους ικανοποιήσει τόσο ηθικά όσο και υλικά. Η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Μπορεί δηλαδή ο Πρωθυπουργός να ανοίξει το δρόμο της οριστικής δικαίωσης στην εθνική αυτή υπόθεση;
Η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του Πρωθυπουργού. Η προηγούμενη Κυβέρνηση έδειξε θετική διάθεση, παρόλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας δεν προχώρησε στην κίνηση ματ που θα οδηγούσε στην οριστική δικαίωση των Διστομιτών. Ο Μητσοτάκης, από την άλλη, αναμφισβήτητα, κατά τη γνώμη μου, διαθέτει ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά του Ανδρέα Παπανδρέου: Υλοποιεί ο,τιδήποτε του «καρφωθεί» σαν ιδέα και τους έχει όλους «τουμπεκί». Αρκεί λοιπόν να συνειδητοποιήσει τη δύναμη που θα προσδώσει, τόσο σε αυτόν όσο και στη Χώρα μας, η οριστική επίλυση του θέματος και να χαράξει εντέλει μία κόκκινη γραμμή στο σύνδρομο που κατατρέχει πολλούς Έλληνες πολιτικούς, οι οποίοι «φοβούνται» την Γερμανία.


Ποιο θεωρείς σπουδαίο ανθρώπινο χαρακτηριστικό;
Οπωσδήποτε τη γενναιοδωρία. Ο γενναιόδωρος πάντα βγαίνει κερδισμένος. Παραμερίζει το Εγώ του και προσφέροντας στους άλλους, παίρνει πίσω κάτι πολύτιμο, που τον ωθεί σε περαιτέρω γενναίες πράξεις. Αντίθετα, αυτός που επικεντρώνεται αποκλειστικά στον εαυτό του, περιχαρακώνεται, φράζοντας τις πύλες εισόδου του, άρα όλο και φτωχαίνει.

Στις δύσκολες δηλαδή εποχές που ζούμε, θεωρείς ότι υπάρχουν περιθώρια για γενναιόδωρες πράξεις;
Η γενναιοδωρία ξεπερνάει τα υλικά στεγανά. Ζωντανό παράδειγμα το ανθρωπιστικό έργο συμπολιτών μας που, ενώ βιώνουν τον ύστατο πόνο, κατορθώνουν την τραγική απώλεια να την μετατρέψουν σε κοινωνική προσφορά, όταν μάλιστα κανείς δεν τους το ζήτησε. Αυτό βεβαίως προυποθέτει πλούσιο ψυχικό και ηθικό φορτίο. Κορυφαίο παράδειγμα ο Οργανισμός Safe Water Sports, (safewatersports.com) που αποτελεί παγκόσμια πρώτη για την πρόληψη θαλασσίων ατυχημάτων και πνιγμών. Η πολύπτυχη προληπτική δράση του Οργανισμού έχει ήδη σώσει πολλές ζωές.


AE5213E0-CDBA-4DDE-8299-35DE1FD78DA2