...Συνεχίζουμε εδώ!

aliartospress.gr

24.3.21

«Πρώιμη εργατική τάξη κατά την Επανάσταση του 1821», το νέο βιβλίο του Δ. Κατσορίδα

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ο Δημήτρης Κατσορίδας, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, έγραψε ένα βιβλίο, το οποίο επιχειρεί να δει από την πλευρά του εργατικού κινήματος, ποια ήταν η συμμετοχή των εργαζόμενων τάξεων σε αυτή.

«Έχει ιδιαίτερη αξία, από την πλευρά του εργατικού κινήματος, να δούμε ποια ήταν η συμμετοχή των εργαζόμενων τάξεων, κατά την Επανάσταση του 1821.

Για να το καταδείξουμε, παρακολουθήσαμε τόσο την περίοδο πριν από την Επανάσταση, δηλαδή την ανάπτυξη, κατά τον 18ο αιώνα, της ανερχόμενης αστικής τάξης και την ανάδυση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, όσο και το πολυπληθές τμήμα των εργαζομένων που απασχολείται σε αυτές. Επίσης, τις κοινωνικές αντιδράσεις και τους ταξικούς ανταγωνισμούς που εκδηλώθηκαν από τα πληβειακά στρώματα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης”, σημειώνει ο Δ. Κατσορίδας.

Και προσθέτει: «Οι μεγαλύτερες κοινωνικές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από το ναυτεργατικό δυναμικό και από την πολυπληθή κατηγορία των φτωχών αγροτών, οι οποίοι, υπό την επιρροή των ριζοσπαστικών ιδεών του Διαφωτισμού, απέκτησαν γρήγορα εξεγερσιακή συνείδηση ενάντια στους Οθωμανούς, αλλά και ενάντια στις ανώτερες τάξεις των Ελλήνων προυχόντων, κοτζαμπάσηδων, πλοιοκτητών κλπ. Εν κατακλείδι, αυτό που προσπαθούμε να αναδείξουμε είναι ότι οι βασικοί πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι τελικά «οι από κάτω», οι αδικημένοι, οι καταπιεσμένοι, όλοι αυτοί που αναδεικνύουν ότι η Απελευθέρωση ξεπηδά από τη δράση των ανθρώπων.».

 Το βιβλίο εκδόθηκε από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, και μπορείτε να το δείτε αναρτημένο εδώ: https://www.inegsee.gr/ekdosi/proimi-ergatiki-taxi-kata-tin-epanastasi-tou-1821/

Το αμέσως επόμενο διάστημα, το βιβλίο θα βγει και σε έντυπη μορφή.

Ο Δημήτρης Κατσορίδας  σημείωσε ότι ώθηση για την επεξεργασία, του εν λόγω βιβλίου, του έδωσε αντίστοιχο άρθρο του Γ. Αλεξάτου ενώ παράλληλα ευχαρίστησε για τη βοήθειά τους τον Δ. Λιβιεράτο, τον Γ. Αργείτη, τον Δ. Παπανικολόπουλο και τον Γ. Κολλιά καθώς και όσους-ες με τον βοήθησαν με τα τεχνικά ζητήματα, την Αμαλία, την Ανθή, την Στέλλα, την Ελένη, τον Σαράντη, και για την υπομονή που επέδειξαν και φυσικά το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.